Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: ATI + GL + Quake3

  1. #1
    Moderator
    Good Guru
    Schotty's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    5,760

    ATI + GL + Quake3

    I got a ATI Rage Pro 128 32MB from a buddy for cheap. I slapped it into one of my boxes to upgrade the TNT1. Well, I even went a s far as reinstalling the OS, thinking that maybe some goofy driver issue between the fact nVIDIA wanted the Mesa GL stuff out. Well, other than the fact that the graphics stink, the speed is non existant.

    Is there some trick to getting it to work right? I have DRI, GLX, and all of the Mesa GL stuff loading into X. X is fine, just none of the games.

  2. #2

    Re: ATI + GL + Quake3

    I had that exact same card working with Quake 3 under slack with this XFree86 Config .... http://www.gnulinux.net/XF86Config

    Unfortantly my newer ATI card doesn't seem to work with GLX or DRI :'(

  3. #3
    Moderator
    Good Guru
    Schotty's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    5,760

    Re: ATI + GL + Quake3

    Hmm, not really that different that mine. And the few changes that MAY apply, dont change that. I realized, though, that not all the rezzes were in the configuration I was using, so I added that. It seems like the mesa library isnt working. According to X11.org, having GLX and agpgart should work. But it isnt.

    I am digging around right now trying to find out what I gotta do to test Mesa.

  4. #4

    Re: ATI + GL + Quake3

    You could try one of the binary dri packages from http://dri.sourceforge.net/download.phtml this way i got my banshee working..

  5. #5
    Moderator
    Good Guru
    Schotty's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    5,760

    Re: ATI + GL + Quake3

    Ill have to try that. I really dont get why my GL is so borked. Its a fresh RH7.3 install. But, thanks. Ill give that a whirl when I get home from work.

  6. #6
    Moderator
    Good Guru
    Schotty's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    5,760

    Re: ATI + GL + Quake3


    You could try one of the binary dri packages from http://dri.sourceforge.net/download.phtml this way i got my banshee working..
    Still a no-go. I have narrowed it down to being a definite DRI problem though. I cannot install the module due to a cmpxchg error. Somehow thats a unresolved symbol. Any ideas. Oh and BTW, the install script barfs out and I really cant follow the readme more to the letter other than replacing the X Server. but I cant see how that could fix this.

  7. #7

    Re: ATI + GL + Quake3

    Being a long time Radeon user and having it working I order you to post your Xfree86.log file and your XF86Config(-4) file too. I will get it working or I'm not ASCI!!!

  8. #8
    Moderator
    Good Guru
    Schotty's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    5,760

    Re: ATI + GL + Quake3


    Being a long time Radeon user and having it working I order you to post your Xfree86.log file and your XF86Config(-4) file too. I will get it working or I'm not ASCI!!!
    Well although I dont really think its my X configuration, I really dont have a choice anymore now do I

    XF86Config-4
    Code:
    Section "ServerLayout"
        Identifier   "Anaconda Configured"
        Screen   0 "Screen0" 0 0
        InputDevice  "Mouse0" "CorePointer"
        InputDevice  "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    EndSection
    Section "Files"
      RgbPath   "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
      FontPath  "unix/:7100"
    EndSection
    Section "Module"
        Load "GLcore"
        Load "dbe"
        Load "extmod"
       Load "fbdevhw"
       Load "dri"
        Load "glx"
        Load "record"
       Load "xie"
        Load "freetype"
        Load "type1"
       EndSection
    Section "InputDevice"
        Identifier "Keyboard0"
        Driver   "keyboard"
       Option   "XkbRules"   "xfree86"
       Option   "XkbModel"   "pc105"
       Option   "XkbLayout"   "us"
    EndSection
    Section "InputDevice"
        Identifier "Mouse0"
        Driver   "mouse"
        Option   "Protocol" "IMPS/2"
        Option   "Device" "/dev/input/mice"
        Option   "ZAxisMapping" "4 5"
        Option   "Emulate3Buttons" "no"
    EndSection
    Section "Monitor"
        Identifier  "Monitor0"
        VendorName  "Monitor Vendor"
        ModelName  "Monitor Model"
        HorizSync  30.0-70.0
        VertRefresh 50.0-160.0
        Option "dpms"
    
        # -- 1400x1050 --
        # 1400x1050 @ 60Hz, 65.8 kHz hsync
        Modeline "1400x1050" 129  1400 1464 1656 1960
                   1050 1051 1054 1100 +HSync +VSync
    
        # 1400x1050 @ 70Hz, 76.8 kHz hsync
        Modeline "1400x1050" 151  1400 1464 1656 1960
                   1050 1051 1054 1100 +HSync +VSync
    
        # 1400x1050 @ 75Hz, 82.3 kHz hsync
        Modeline "1400x1050" 162  1400 1464 1656 1960
                   1050 1051 1054 1100 +HSync +VSync
    
        # 1400x1050 @ 85Hz, 93.2 kHz hsync
        Modeline "1400x1050" 184  1400 1464 1656 1960
                   1050 1051 1054 1100 +HSync +VSync
    
    EndSection
    
    Section "Device"
       Identifier  "ATI Rage 128"
        Driver    "ati"
        #Note I have been using both ati and r128 with no luck I have been using ati for today (since the Indy 500 started roughly)
        VendorName  "ATI Rage 128"
        BoardName   "ATI Rage 128"
       Option       "AGPMode" "2"
        #BusID
    EndSection
    
    Section "Screen"
       Identifier  "Screen0"
        Device    "ATI Rage 128"
        Monitor   "Monitor0"
       DefaultDepth   24
    
      Subsection "Display"
        Depth    32
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    
      Subsection "Display"
        Depth    24
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    
      Subsection "Display"
        Depth    16
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    
      Subsection "Display"
        Depth    15
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    
      Subsection "Display"
        Depth    8
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    EndSection
    
    Section "DRI"
       Mode 0666
    EndSection

  9. #9
    Moderator
    Good Guru
    Schotty's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    5,760

    Re: ATI + GL + Quake3

    XF86Config (For X 3.x, which BTW I do not use)
    Code:
    Section "Files"
      RgbPath   "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
      FontPath  "unix/:7100"
    EndSection
    Section "Pointer"
      Protocol  "IMPS/2"
      Device   "/dev/input/mice"
    EndSection
    Section "Keyboard"
      Protocol  "Standard"
      AutoRepeat   500 5
      LeftAlt     Meta
      RightAlt    Meta
      ScrollLock   Compose
      RightCtl    Control
       XkbRules  "xfree86"
       XkbModel  "pc105"
       XkbLayout  "us"   
       #XkbVariant ""
       #XkbOptions ""
    EndSection
    Section "Monitor"
      Identifier "Generic Monitor"
      VendorName "Unknown"
      ModelName  "Unknown"
      HorizSync  35.15
      VertRefresh 55-65
      ModeLine "800x600"   36   800 824 896 1024
                     600 601 603 625
    EndSection
    Section "Monitor"
      Identifier "Probed Monitor"
      VendorName "Unknown"
      ModelName  "Unknown"
      HorizSync  46.876
      VertRefresh 75.121
      ModeLine  "800x600" 48.002 800 832 928 1024 600 604 608 624 -HSync -VSync
    EndSection
    Section "Monitor"
      Identifier "CTX VL700 series, MS700 series, PL7 series"
      VendorName "Unknown"
      ModelName  "Unknown"
      HorizSync  30.0-70.0
    # Modelines omitted for ability to post
    EndSection
    Section "Device"
      Identifier    "Generic VGA Card"
      VendorName    "Unknown"
      BoardName     "Unknown"
      Chipset      "generic"
    EndSection
    Section "Device"
      Identifier     "ATI Rage 128"
      VendorName     "ATI RAGE128"
      VideoRam      32768
    EndSection
    Section "Screen"
      Driver   "fbdev"
      Device   "Generic VGA Card"
      Monitor   "Probed Monitor"
      Subsection "Display"
        Depth   16
        Modes    "default"
      EndSubsection
    EndSection
    Section "Screen"
      Driver   "vga16"
      Device   "Generic VGA Card"
      Monitor   "CTX VL700 series, MS700 series, PL7 series"
      Subsection "Display"
        Modes    "640x480" "800x600"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    EndSection
    Section "Screen"
      Driver   "vga2"
      Device   "Generic VGA Card"
      Monitor   "CTX VL700 series, MS700 series, PL7 series"
      Subsection "Display"
        Modes    "640x480" "800x600"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    EndSection
    Section "Screen"
      Driver   "svga"
      Device   "ATI Rage 128"
      Monitor   "CTX VL700 series, MS700 series, PL7 series"
      DefaultColorDepth 32
    
      Subsection "Display"
        Depth    32
        Modes    "1280x1024" 
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    EndSection
    Section "Screen"
      Driver   "accel"
      Device   "ATI Rage 128"
      Monitor   "CTX VL700 series, MS700 series, PL7 series"
      DefaultColorDepth 32
    
      Subsection "Display"
        Depth    32
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240" 
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
      
      Subsection "Display"
        Depth    24
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    
      Subsection "Display"
        Depth    16
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    
      Subsection "Display"
        Depth    15
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    
      Subsection "Display"
        Depth    8
        Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
        ViewPort  0 0
      EndSubsection
    EndSection
    
    Section "DRI"
        Mode 0666
    EndSection

  10. #10
    Moderator
    Good Guru
    Schotty's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    5,760

    Re: ATI + GL + Quake3

    Oh and here, incase this helps:
    Code:
    [root@leinenkugel schotty]# /sbin/insmod ~schotty/Desktop/dripkg/drm/r128.o
    /home/schotty/Desktop/dripkg/drm/r128.o: unresolved symbol cmpxchg
    
    [root@leinenkugel schotty]# glxinfo
    name of display: :0.0
    display: :0 screen: 0
    direct rendering: No
    server glx vendor string: SGI
    server glx version string: 1.2
    server glx extensions:
      GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
    client glx vendor string: SGI
    client glx version string: 1.2
    client glx extensions:
      GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
    GLX extensions:
      GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
    OpenGL vendor string: VA Linux Systems, Inc.
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    OpenGL version string: 1.2 Mesa 3.4.2
    OpenGL extensions:
      GL_ARB_multitexture, GL_EXT_abgr, GL_EXT_blend_color,
      GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract
    glu version: 1.3
    glu extensions:
      GLU_EXT_nurbs_tessellator, GLU_EXT_object_space_tess
    
      visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav
     id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat
    ----------------------------------------------------------------------
    0x23 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None
    0x24 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None
    0x25 24 dc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None
    0x26 24 dc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None

Similar Threads

  1. Redhat 9 and Quake3/Ut2003 updates
    By Schotty in forum Linux - Software, Applications & Programming
    Replies: 3
    Last Post: 05-05-2003, 02:05 AM
  2. quake3, geforce2, mesa3d
    By Ravage77 in forum Linux - Software, Applications & Programming
    Replies: 1
    Last Post: 03-02-2002, 01:02 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •