Results 1 to 5 of 5

Thread: Possibility of disabling RAID 0 on running system?

  1. #1

    Possibility of disabling RAID 0 on running system?

    Hello, I have a file server that has two drives running in a software (md'x') RAID 0 setup (mirroring). I debated disabling this RAID, and just having one system/data drive, and using the second drive for backups. However, I am not sure if I can do this with a running system, or if I will have to reinstall. Advice?
    Asus A8V Deluxe Mobo
    AMD Athlon64 X2 4400 -939
    2GB Crucial DDR3200 Dual-Channel
    ATi AiW 9800 Pro 128DDR
    Audigy2 ZS
    Sony DRU-810 DVD+RW DL
    3 x Maxtor MaxLine SATA 160Gb 16Mb Cache
    1 x Maxtor MaxLine SATA 300Gb 16Mb Cache
    1 x Maxtor MaxLine SATA 120Gb 16Mb Cache

  2. #2
    RAID 0 is not mirroring ... it's striping (making two drives appear as one with roughly the capacity of both)
    RAID 1 is mirroring... I would recommend against disabling any running RAID volume, at least not before backing it up fully.
    63,000 bugs in the code, 63,000 bugs,
    ya get 1 whacked with a service pack,
    now there's 63,005 bugs in the code!!

  3. #3
    Yeah I realized that after I posted. In any case, the directions I read from another site didn't work out, so I am getting the data off of the drives now, and reinstalling. Yippee!
    Asus A8V Deluxe Mobo
    AMD Athlon64 X2 4400 -939
    2GB Crucial DDR3200 Dual-Channel
    ATi AiW 9800 Pro 128DDR
    Audigy2 ZS
    Sony DRU-810 DVD+RW DL
    3 x Maxtor MaxLine SATA 160Gb 16Mb Cache
    1 x Maxtor MaxLine SATA 300Gb 16Mb Cache
    1 x Maxtor MaxLine SATA 120Gb 16Mb Cache

  4. #4
    As long as your data is safe, all is well.
    63,000 bugs in the code, 63,000 bugs,
    ya get 1 whacked with a service pack,
    now there's 63,005 bugs in the code!!

  5. #5
    Yeah, all is well. It was odd because I stopped the RAID, removed the drive from the array, and fdisk'd the partitions. When I rebooted, everything went to hell in a handbasket, and the drive I fdisk'd still had the partitions and data on it. Go figure... When I have a good backup, the data stays when I don't need it to. If I didn't have a backup, all of the data would have been gone! oh well, better safe...
    Asus A8V Deluxe Mobo
    AMD Athlon64 X2 4400 -939
    2GB Crucial DDR3200 Dual-Channel
    ATi AiW 9800 Pro 128DDR
    Audigy2 ZS
    Sony DRU-810 DVD+RW DL
    3 x Maxtor MaxLine SATA 160Gb 16Mb Cache
    1 x Maxtor MaxLine SATA 300Gb 16Mb Cache
    1 x Maxtor MaxLine SATA 120Gb 16Mb Cache

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 03-13-2009, 12:17 PM
  2. disabling IRQ 3
    By kanaka in forum Linux - Hardware, Networking & Security
    Replies: 7
    Last Post: 02-06-2007, 09:11 AM
  3. running remote command, then leave it running
    By Blaqb0x in forum Linux - General Topics
    Replies: 1
    Last Post: 10-03-2003, 10:36 PM
  4. IDE raid 1 trouble: system hangs
    By pawelczyk in forum Linux - Hardware, Networking & Security
    Replies: 3
    Last Post: 08-23-2001, 08:20 AM
  5. Replies: 4
    Last Post: 08-13-2001, 09:32 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •