Results 1 to 5 of 5

Thread: WiFi Connects but Cannot Get beyond LAN

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Worland, WY
    Posts
    3

    WiFi Connects but Cannot Get beyond LAN

    My Suse 10 Linux notebook (A31 Thinkpad w/ 3com xjack wifi card) is able to establish a wifi connection to my access point and I'm able to get on the LAN. I can reach the management interface of the access point and can use resources on LAN workstations. But I cannot get beyond the LAN onto the Internet. I cannot ping any IP addresses beyond my wifi router/access point.

    I've tried shutting down the Linux firewall, made sure configuration of Wifi card was very similar to ethernet connection (no problem at all with ethernet connection to network). DNS settings are correct (but being public Internet addresses, they're unreachable). No encryption is enabled on router. Only security is that SSID is hidden. I'm able to connect to network resources, so I believe wifi connection is working.

    My windows machine outfitted with same wifi card has no problems. Could there be some kind of conflict with the unused ethernet port? Any suggestions as to what I should investigate?

  2. #2
    Administrator Advisor peter's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    882
    Sounds like you haven't configured your default gateway correctly.

  3. #3
    Moderator
    Good Guru
    Compunuts's Avatar
    Join Date
    May 2001
    Location
    California
    Posts
    3,935
    Put

    gateway x.x.x.x (your real IP addy)
    in /etc/network/interfaces file after your ip, netmask and other configurations for the interface.
    LinuxVillage - The truely community run Linux/Floss forum !

    No IT BS !!

  4. #4
    Newbie
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Worland, WY
    Posts
    3

    LAN traffic goes thru wifi, outside traffic thru eth0

    Wifi and etho gateway are both set to 10.1.4.1 (ip address of my router).

    I had the IP address of wifi and eth0 both set at 10.1.4.161 (mainly so shared devices would function the same)

    To troubleshoot I changed IP address of eth0 is 10.1.4.162

    When I try to ping public IP address it appears it's trying to go thru disconnected ETH0 with response.
    From 10.1.4.162 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable.

    Of course since the eth0 port is disconnected, it cannot reach gateway 10.1.4.1. How do I get traffic to public IP's to make their way thru wifi connection. LAN traffic has no problem find its way.

    My A31 Thinkpad really smokes with Suse 10.0. A bit of a fight to get DVD player to play movies, once I get wifi and MP3 issues resolved, Suse will be all dressed up to go on the road. WinXP machine will stay at the office and I'll VNC into it if I ever need that platform. So thanks for your help in making Suse my travel partner.

  5. #5
    Newbie
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Worland, WY
    Posts
    3

    Problem Solved

    This solved my problem.

    route add -net 0.0.0.0 netmask 0.0.0.0 gw 10.1.4.1 ath0

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 07-17-2011, 01:38 AM
  2. WiFI Problem
    By carmelovazzana in forum Linux - Hardware, Networking & Security
    Replies: 7
    Last Post: 02-29-2008, 08:54 AM
  3. regarding wifi
    By lovewadhwa in forum Linux - Hardware, Networking & Security
    Replies: 1
    Last Post: 09-10-2006, 08:46 AM
  4. Modem connects, but can't browse the net
    By Mikie in forum Linux - Hardware, Networking & Security
    Replies: 4
    Last Post: 06-17-2003, 10:03 AM
  5. WiFi
    By BJ250 in forum Linux - Hardware, Networking & Security
    Replies: 3
    Last Post: 12-31-2002, 02:00 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •